Walnotenpesto
Walnoten kun je voor allerlei gerechten gebruiken: taarten, koeken, sauzen, soep, pasta…, maar ook pesto! Mix de walnoten met chilipeper en verse marjolein en je krijgt een pesto met een bittere, pittige en frisse bite.
Wist je dat…
Walnoten ook okkernoten worden genoemd en dat ze bomvol vezels en mineralen zitten. Geen wonder dat we de walnoot al jaren – wereldwijd – veel gebruiken in de keuken. Waar kun je het beste Nederlandse walnoten kopen of plukken?
Kooptip
Aan het begin van de herfst kun je verse Nederlandse walnoten kopen of rapen. Verse marjolein kun je kopen bij de biologische winkel en soms ook bij de supermarkt: de Lidl verkoopt bijvoorbeeld marjoleinplantjes. Je kunt eventueel ook verse oregano gebruiken. Oregano is wel sterker van smaak dan marjolein.
En dan nu het recept. Met dit recept maak je in een kwartiertje genoeg walnotenpesto voor vier personen. Je kunt de walnotenpesto eten bij quinoa met geroosterde pompoen. Of schep een lepeltje pesto door de bloemkoolsoep of aardappel-knolselderijsoep. Ook lekker is een sandwich met walnotenpesto en oude kaas of (geiten)fenegriekkaas.
Walnotenpesto
Benodigdheden
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- keukenmachine
- vijzel
- koekenpan of oven
Ingrediënten
- 100 gram walnoten, als je verse walnoten in de dop wilt gebruiken, koop dan 200 à 250 gram.
- 1 kleine teen knoflook
- 1 klein gedroogde rode chilipeper
- 15 à 20 gram oude kaas of Parmezaanse kaas
- 1 à 1,5 eetlepel verse marjoleinblaadjes, ook wel majoraan genoemd
- 50 ml olijfolie, extra vierge
- zeezout , naar smaak
- versgemalen peper, naar smaak
- walnotenolie, eventueel
Hoe maak je het?
- Rooster de walnoten in een koekenpan of in de oven totdat ze goudbruin zijn.
- Pel de knoflook.
- Stamp in een vijzel de knoflook fijn met een beetje zeezout en de chilipeper.
- Doe alles in de keukenmachine. Voeg de walnoten, kaas en marjolein toe. Doe er ook een scheutje olijfolie bij. Meng alles.
- Voeg vervolgens geleidelijk de rest van de olijfolie – terwijl de keukenmachine draait – toe. Meng het geheel tot een gladde, dikke saus.
- Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Als je wilt, kun je nog wat walnotenolie toevoegen.
Reageer ook!